Takaisin...

Vaimennuksen mittamisesta

Äänenvaimentimien vaimennuskyvyn mittayksikkö on dB eli desibeli (siis 1/10 beliä; mittayksikkö sai nimensä puhelimen keksijän Alexander Graham Bellin mukaan, englanniksi "Bell" ja "deciBell"). Kyseessä on mittayksikkö, jolla mitataan ääntä eli äänenpainetasoa, englanniksi ”Sound Pressure Level”, SPL.

Määritelmän mukaan SPL = 20 lg (p / p0), missä p on mitattava paine ja p0 ihmisen kuulorajaa vastaava painetaso 20 mPa. Määritelmästä seuraa, että kuulorajaa vastaa 0 dB. Keskustelun äänenpainetaso on noin 56, ruohonleikkurin 85, suihkukoneen 130 dB.
MIL-STD-1474 sallii rajoittamattoman määrän 140 dB. altistuksia ilman kuulonsuojausta eli kuulovauriota ei pitäisi syntyä.

Laukausmelu on luonteeltaan iskumaista impulssimelua, josta yleensä mitataan suurin piikkiarvo. Pienoiskiväärin laukauksen painetaso on noin 135 - 140 dB. Tavanomainen metsästyskiväärin (.308win) laukauksen painetaso on 160-165 dB. Kenttätykin suupuolella painetaso ylittää 185 dB, mikä voi jo johtaa kuolemaan keuhkosolujen rikkoutuessa, kuulonmenetyksestä puhumattakaan.

Äänenpainetasoa mitattaessa käytetään useimmiten erilaisia suodatuksia ts. äänestä voidaan leikata pois merkityksettömäksi tuomittu osa. Tavallisimmat suodatustavat ovat A-suodatus, joka pyrkii kuvaamaan ihmisen korvan kuulo-ominaisuuksia ja jossa matalimpia (alle 20 Hz) korvalle kuulumattomia ääniä vaimennetaan sekä C-suodatus, jossa matalimpien äänien suodatus on vähäisempi.